Oudste bieb van Roerdalen bestaat 3 jaar

Door Johan de Wal
Herkenbosch – Een oudere vrouw schuifelt kromgebogen door de gang van woonzorgcentrum Bosscherhof. Op het plankje tussen de handvatten van haar rollator ligt een stapel uitgelezen boeken. Begerig slaat ze vervolgens links de hoek om, naar de verrijdbare boekenkasten die daar op haar staan te wachten; nieuw leesvoer.

“Mevrouw Van de Venne is één van onze veellezers”, fluistert Hanneke Wiegant. Ze zit aan de leestafel aan de andere kant van het trappenhuis. Met een glimlach ziet de voorzitter van Open Bieb Herkenbosch (OBH) vanmiddag haar vertrouwde klanten binnendruppelen.

Samen met secretaris Carla Jansen geeft ze hen een warm welkom, terwijl vrijwilligster Monique Piepers met pen de papieren administratie bijwerkt.

Hanneke is één van de vrijwilligers van het eerste uur. Onlangs is ze voorzitter geworden. Toen in 2012 de bibliotheek weg moest uit de lokale Rabobank, besloot Dries van Gorkum met een handvol enthousiastelingen een vrijwilligersbibliotheek te starten, vertelt ze.

De boeken van de voormalige Bibliorura-vestiging waren weggegeven om door de schutterij te worden verkocht op hun boekenmarkt. De kasten waren ook verdwenen. Geld om de huur te betalen, was er evenmin.

Terugkopen
Bosscherhof wilde meer aanloop in het 4 jaar eerder geopende centrum, daarom mocht OBH er gratis intrekken. “Dat aanbod hebben we met beide handen aangegrepen”, vertelt Hanneke.

Met een startsubsidie zijn vervolgens de nodige inkopen gedaan: tweedehands kasten en boeken. “Een deel van de oude bibliotheekboeken hebben we op de boekenmarkt van de schutterij kunnen terugkopen. De rest komt van mensen uit het dorp.”

Samen met het verzorgingshuis liet de bibliotheek een fraaie leestafel maken. De tijdschriften die je er vindt, komen van dorpsgenoten, OBH zorgt voor de Volkskrant, Bibliorura voor de De Limburger. Ook zorgde Bosscherhof dat de vier vaste en de vier verrijdbare kasten een plaatsje kregen.

Deze karren - die mevrouw Van de Venne nu één voor één afwerkt - staan buiten openingstijden in het voormalige poetshok naast de liften. Om geen plankruimte te verliezen, zijn de muren van die pijpenla bezet met 9 afgevulde boekenplanken.

70 leden

In januari 2014 ging de oudste open bibliotheek van Roerdalen open. De 10 vrijwilligers bedienen nu zo’n 70 mensen met 2.000 romans, 450 grote letter boeken (100 zijn geschonken door Bibliorura) en tientallen dvd’s en luisterboeken. In 2016 waren er zo’n 1.300 uitleningen, ongeveer evenveel als het jaar ervoor.

Vanaf januari 2017 is OBH, online te vinden op openbiebherkenbosch.nl, ook Bibliorura afhaalpunt; in een rolkrat bij de leestafel kunnen Bibliorura-leden boeken inleveren en afhalen. De openingstijden zijn woensdag- en vrijdagmiddag van 14.30 tot 17.00 uur.

Het lidmaatschap van OBH is gratis, de boekenselectie goed en de dienstverlening hartelijk. “De mensen komen voor een ontspannend boek en een prettig gesprek aan de leestafel”, vat Carla de kracht van het concept samen. Dat geldt voor de leners, en voor de uitleners – beiden boekenmensen.

Vrijwilligers en klanten groeiden in de loop van de jaren naar elkaar toe, waarbij de rollen soms vervagen. Zo heeft Carla al eens 19 privéboeken uitgeleend aan een klant; gewoon, omdat je elkaar goed kent en de passie voor boeken deelt.

Uitstekend

Jan van der Ploeg, bevestigt het verhaal met een brede glimlach, als hij zich even later bij de leestafel meldt om nieuwe boeken te laten registreren. Het waren Engelstalige fantasy boeken en die zitten niet in de collectie. Erg fijn dus, dat Carla dat voor hem deed.

De gepensioneerde softwareontwikkelaar komt normaal elke week. De laatste tijd bezoekt hij OBH slechts eens per twee weken. “Mijn vrouw zit met de heupen”, legt hij uit. “Daardoor moet ik meer in het huishouden doen, en dan heb ik minder tijd om te lezen.”

Jan komt hier graag. “Ze hebben een uitstekende collectie en het is leuk om hier met mensen over dingen te praten. Rond de Amerikaanse verkiezingen bijvoorbeeld, hebben we het uitgebreid over Donald Trump gehad.”

Openingstijden afhaalpunten

Vrijwilligersbibliotheken en afhaalpunten

bibliotheekwerk roerdalen