Op vrijdag 17 juni neemt Jan van Wersch je mee op avontuur door onze spijsvertering.

Er is in de media veel aandacht voor het maag-darmkanaal, vooral na het verschijnen van De mooie voedselmachine van Giulia Enders en Allemaal beestjes van Jop de Vrieze. Begrijpelijk, want veel (oudere) mensen hebben wel eens last van maag- en darmklachten. Vaak hebben ze geen idee wat er aan de hand is. Dat is jammer, want een aantal verschijnselen zijn wel te verklaren, te begrijpen en te behandelen.

Van mond tot kont, van hap tot plons
In de lezing beschrijven we de tocht van het vloeibaar en vast voedsel door het mond-maag-darmkanaal in gezondheid en ziekte, waarin de darmbacteriën in toenemende mate een rol spelen. Eigenlijk wel de hoofdrol, want de darmbacteriën produceren stoffen die veelzijdige functies hebben. Vooral de interactie met het brein en de interactie met het immuunsysteem zijn daarbij van groot belang. Van hap tot plons is dus absoluut een belangrijk traject met grote consequenties voor ons welbevinden.

De Bibliotheek & HOVO
De Limburgse bibliotheken en HOVO Limburg presenteren met trots een prachtig educatief programma in de bibliotheek, vol met culturele, geschiedkundige en verrassende onderwerpen waar iedereen aan kan deelnemen. HOVO (Nederland) is sinds 1990 de onderwijsinstelling die cursussen en lezingen organiseert, voor iedereen die zich wil verdiepen in kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. Wel op academisch niveau, maar zonder verplichtingen en tentamens.

Samen met Cubiss en een aantal Limburgse bibliotheken heeft HOVO Limburg een speciaal cursus- en lezingenprogramma opgesteld, dat plaatsvindt in de bibliotheek. De vertrouwde, vakbekwame en bevlogen docenten van HOVO geven colleges, lezingen en cursussen over actuele thema's waarin zij excelleren. Kijk voor meer HOVO-colleges bij de Bibliotheek Bibliorura op bibliorura.nl/hovo.

Praktische info
Wanneer: 17 juni van 10.00 tot 12.00 uur
Waar: de Bibliotheek Bibliorura
Kosten: €5,- voor leden, €7,50 voor niet-leden. Dit is inclusief een drankje.

 Tickets