De expositie ‘Een schat aan scherven – glasschilderkunst in Roermond tot 1600’ in het Historiehuis toont een kostbaar, kwetsbaar en omvangrijk erfgoed aan gebrandschilderd glas, waarvan tien jaar geleden nog niets bekend was.

 

In 2009 werd in Roermond de grootste archeologische glasvondst ooit in de Benelux gedaan: een voorraad sloopglas met volop schitterende gebrandschilderde fragmenten uit de 15de en 16de eeuw. Door intensief puzzelwerk zijn duizenden scherven aan elkaar gepast. Zo ontstonden grotere fragmenten, die inmiddels door vooraanstaande deskundigen onderzocht zijn. Dat onderzoek bracht verschillende kunsthistorische sensaties aan het licht. De mooiste en interessantste fragmenten zijn gerestaureerd en zijn nu voor het eerst voor iedereen te zien. De fragmenten uit de vondst zijn aangevuld met verwante ruitjes en ramen uit verschillende (privé)collecties.

De tentoonstelling ‘Een schat aan scherven - glasschilderkunst in Roermond tot 1600’ is van 7 juni 2019 tot en met 5 januari 2020 gratis te bezichtigen. In de museumwinkel van het Historiehuis is vanaf 7 juni het boek Roermond Glazeniersstad te koop. In dit rijk geïllustreerde boek vindt u achtergrondinformatie bij de expositie én bij de expositie ‘Atelier Frans Nicolas – het grootst glasschildersatelier van de 19e eeuw’ die tegelijkertijd te zien is in het Cuypershuis. 208 pagina’s, € 19,95.