Bibliorura

Op woensdagmiddag 11 april vond in de Bibliotheek Bibliorura de voorronde van de declamatiewedstrijd van Veldeke plaats.

Vier leerlingen van basisschool de Stapsteen uit Herten, Noa Lemkens, Noa Zanders, Sofie Zeegers en Sara Cox presenteerden een voordracht waarmee ze naar de finale van de Limburgse declamatiewedstrijd worden uitgezonden. De finale van de Limburgse declamatiewedstrijd vindt dit jaar plaats op zaterdag 26 mei aanstaande in Dok6 in Panningen.

Noa Zanders droeg een gedichtje voor over ‘haar GSM’, Noa Lemkens vertelde over hoe vies ze het eten van spruitjes vond, Sofie Zeegers declameerde ’n gedichtje over een hoorapparaat en Sara Cox presenteerde een gedichtje over zenuwen. De kinderen leverden een geweldige prestatie en zij werden op een fantastische wijze geïnspireerd door juffrouw Etty Willemse. De jury bestaande uit Riky Simons, Hetty Jacobs en Frits Roumen hadden het niet gemakkelijk bij het maken van een keuze. Al met al een middag met een leuk verfrissend declamatietalent.

Wie volgend jaar mee wil doen kan nu al uit gaan kijken welke tekst of gedicht goed bij hem of haar past. Voor hulp of verdere informatie mail gerust naar veldeke.remunj@ziggo.nl.

Op de foto de deelnemers aan de declamatiewedstrijd.

 

Woont u in gemeente Roerdalen en heeft u een kind tussen 0 en 4 jaar oud? Kom dan in april naar het baby- en peutercafé in uw dorp! Deze keer besteden we in het kader van de Media Ukkie Dagen extra aandacht aan mediawijsheid. De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld namelijk razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar wat kunt u uw kind nu al leren over het omgaan met media? Welke apps en websites zijn bijvoorbeeld geschikt voor jonge kinderen?

Onze leesconsulenten zullen tijdens het baby- en peutercafé weer een mooi verhaal voorlezen. Na afloop kunt u met uw kindje boeken lenen en de leesconsulent advies vragen over mediawijs gedrag. Ook krijgt u het MediaGroeiBoekje cadeau, een praktisch dagboekje met tips over taal en media voor kinderen van 0 tot 6 jaar.

De baby- en peutercafés vinden plaats in de schoolbibliotheken in Roerdalen op onderstaande data. Toegang is gratis en u hoeft zich niet aan te melden.

Herkenbosch: Basisschool De Berensprong, Bronneberg 31
Dinsdag 17 april, 8.30-9.30 uur

Melick: Basisschool De Achtbaan, John F. Kennedysingel 27
Donderdag 12 april, 8.30-9.30 uur

Montfort: Basisschool De Hovenier, Sportlaan 7
Woensdag 11 april, 11.30-12.30 uur

Posterholt: Basisschool De Draaiende Wieken, Streekelsweg 6
Dinsdag 10 april, 8.30-9.30 uur

Sint Odiliënberg: Basisschool ’t Kempke, Pastoor Ceijssensstraat 5
Donderdag 5 april, 8.30-9.30 uur

Vlodrop: Sint Martinusschool, Schoolstraat 1
Woensdag 11 april, 9.30-10.30 uur

De Bibliotheek Bibliorura is gesloten op onderstaande datum.

Koningsdag Vrijdag 27 april, Hemelvaartsdag Donderdag 10 mei, Pinksteren   Zondag 20 & Maandag 21 mei

Wanneer u zich inschrijft als lid bij de bibliotheek krijgt u automatisch een account op onze website. U kunt dan inloggen in ‘Mijn Menu’, vanuit waar u onder andere uw gegevens kunt wijzigen, boeken kunt reserveren en verlengen, een verlanglijstje kunt bijhouden en uw leenhistorie kunt bekijken.

De eerste keer dat u inlogt in ‘Mijn Menu’, gebruikt u de pincode die u van de bibliotheek krijgt als wachtwoord. Als u ingelogd bent, vraagt de website u om zelf een veilig wachtwoord aan te maken. Heeft u nog nooit ingelogd of gebruikt u uw pincode nog steeds als wachtwoord? Dan wordt er binnenkort automatisch een veilig wachtwoord voor u aangemaakt. U ontvangt dan van ons een bericht met daarin een link om een nieuw wachtwoord aan te maken. Uiteraard is het veiliger als u direct zelf een wachtwoord aanmaakt.

5 tips voor een veilig wachtwoord
1. Een wachtzin is makkelijker te onthouden en moeilijker te raden dan een wachtwoord (bijv. “Ik<3vanHonden”).
2. Gebruik een combinatie van kleine letters, hoofdletters en speciale tekens.
3. Vervang uw wachtwoord minimaal 1x per jaar.
4. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord, maar probeer bijvoorbeeld aan te passen voor de website/service waarvoor u inlogt (bijv. “Ik<3honden@Bieb”).
5. Het is niet verstandig om uw wachtwoord in de browser op te slaan. (Alleen bij Firefox en Safari worden wachtwoorden versleuteld opgeslagen.)

Kom naar de bibliotheek en luister naar de mooiste verhalen! Samen met Lila Violet en Jaap genieten jullie van voorlezen, knuffelen en spelen. En voor wie veel geluk heeft, valt er ook nog iets te winnen!

Bijna elke maand vindt er bij de Bibliotheek Bibliorura een voorleesmoment plaats voor kinderen van 3 t/m 7 jaar. Het voorlezen is van 10.30 tot 11.15 uur op onderstaande datums.

Zaterdag 14 april 2018
Zaterdag 12 mei 2018
Zaterdag 9 juni 2018
Zaterdag 8 september 2018
Zaterdag 13 oktober 2018
Zaterdag 10 november 2018
Zaterdag 8 december 2018

Kijk voor foto’s van de voorleesmomentjes op onze Facebook- en Twitter-pagina.

Locatie: Jeugdafdeling, de Bibliotheek Bibliorura Roermond.
Gratis toegang. Aanmelden is niet nodig.

 

Zondag 11 maart zijn tijdens een feestelijk boekenweekevenement de Halewijnprijs, literatuurprijs van de stad Roermond, en de Reinaerttrofee uitgereikt in het Royal Theater in Roermond.
De Reinaerttrofee werd uitgereikt door Filomijn van der Poel en Roos Engelhart van BC. Broekhin. Op ludieke wijze vertelden zij het publiek waarom de jongerenjury van de Reinaerttrofee het boek We hadden liefde, we hadden wapens van Christine Otten als beste boek heeft gekozen. Vooral het onderwerp sprak de jongeren aan: “we hebben uit dit boek dingen geleerd over racisme die we in de geschiedenisles op school niet leren”.

Het juryrapport van de Halewijnprijs, die door wethouder Ferdinand Pleyte werd uitgereikt aan Eva Meijer, werd voorgelezen door juryvoorzitter Pon Kranen. De jury vind Eva Meijer een groot literair talent met een belangrijke boodschap. “Zij weet in haar werk deze zaken op een overtuigend eigenzinnige manier te combineren. In een mooie natuurlijke schrijfstijl toont zij dat er een wereld te winnen valt, wanneer menselijke dieren oog krijgen voor communicatie van en met niet-menselijke dieren”.

Zowel Eva Meijer en Christine Otten als de wethouder hielden in hun toespraken een vurig pleidooi voor de literatuur. Volgens Christine Otten geeft een roman ons iets wat geen enkele andere kunstvorm ons bieden kan: de mogelijkheid om iemand anders te zijn. Eva Meijer is ervan overtuigd dat de bibliotheek hier ook een belangrijke rol in speelt: “bibliotheken ontsluiten werelden en zijn hierdoor enorm belangrijk”. En passant riep wethouder Ferdinand Pleyte alle politieke partijen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op om in hun verkiezingsbeloftes op te nemen dat ze tijd zullen blijven maken om te lezen.

Na een muzikaal intermezzo van Rob Reyners en Ben van Daal werd de Vlaamse auteur Tom Lanoye geïnterviewd door Peter Winkels en Sanne van de Sterren. Met een indrukwekkende voordracht uit zijn laatste roman Zuivering wist hij het publiek direct te boeien. De manier waarop hij over het boek sprak, zorgde ervoor dat iedereen het boek direct wilde hebben. Zuivering was dan ook snel uitverkocht bij de boekenstand van boekhandel Plantage.

Foto’s: John Peters Fotografie

feed-image RSS feeds

Rudie: ssoid=8tldmbtoe76v0anuab9kkcus93&ssokey=joomla&layout=blog&id=79&sid=de090b2a-04dd-413f-ac7a-4bf3607461f2