Bibliorura

Het is juli en dat betekent dat het weer tijd is voor het zomercadeautje van de bibliotheek: de VakantieBieb! In de VakantieBieb-app zitten 60 e-books voor jong en oud die u 2 maanden lang mag lenen. Van Arthur Japin tot Kiki van Dijk en van Carry Slee tot Paul van Loon, in de VakantieBieb zit voor iedereen een leuk boek. Laat die koffer vol boeken dus lekker thuis en neem de VakantieBieb mee op vakantie!

Dit jaar starten de VakantieBieb voor volwassenen en de VakantieBieb voor de jeugd allebei op 1 juli. Van 1 juli tot en met 31 augustus kan iedereen de VakantieBieb downloaden, ook lezers die geen lid zijn van de Bibliotheek. Downloadt de VakantieBieb-app gratis via Google Play of de App Store en lees de e-books op uw tablet of smartphone.

Vorige maand kondigden we het al aan: het Taalcafé gaat gewoon door in de zomer. Het worden geen gewone Taalcafés, we maken ze in juli en augustus ook nog eens extra leuk! Het programma ziet er als volgt uit:

10 & 12 juli: Zomerproeverij, neem iets lekkers mee!
17 & 19 juli: 3D printen met 3D-pennen
24 & 26 juli: Hollandse spellen
31 juli & 2 augustus: Zing Nederlands
7 & 9 augustus: Stripverhalen schrijven
14 & 16 augustus: Film kijken

Iedereen is welkom bij deze Taalcafés, dus neem al uw familie, vrienden, buren en kennissen mee! Het programma is onder voorbehoud, er kunnen nog dingen wijzigen in de planning.

De Taalcafés vinden plaats op dinsdagavond van 18.30u tot 20.00u in de Bibliotheek Bibliorura en op donderdagochtend van 9.30u tot 12.00u in De Terp. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. U hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om mee te doen.

Gaat u met de auto op vakantie deze zomer? Neem dan eens een luisterboek mee voor onderweg. Terwijl u naar uw vakantiebestemming rijdt, worden de mooiste verhalen aan u voorgelezen. Ook voor de kinderen op de achterbank zijn luisterboeken voor onderweg erg leuk (of voor in het vliegtuig, op de boot, in de trein of gewoon in de achtertuin).

Bij de bibliotheek leent u de leukste luisterboeken voor kinderen. Zo zijn bijvoorbeeld de verhalen uit het Muizenhuis en de verhalen van de Boze Heks als luisterboek te lenen. Op het Grote Luisterboek voor kinderen van rond de 7 jaar oud worden verhalen over Stijn de uitvinder, Dolfje Weerwolfje, Mees Kees en andere helden voorgelezen (er is ook een Groot Luisterboek voor kinderen van 5 en 6 jaar) en Klieder, kladder, klodder is een luisterboek vol smeerkezen en poetsenbakkers.

VakantieLuisteren
U kunt natuurlijk ook luisterboeken lenen via de LuisterBieb. Speciaal voor de vakantie zijn er 5 titels aan de LuisterBieb toegevoegd die voor iedereen te luisteren zijn, ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek. Deze 5 titels kunt u van 1 juli tot en met 31 augustus lenen via de LuisterBieb. Heeft u de LuisterBieb-app nog niet? U kunt deze gratis downloaden via Google Play of de App Store.

Het is bijna zomervakantie! Gaat u op vakantie of blijft u lekker thuis? In beide gevallen mag een lekker zomerboek natuurlijk niet ontbreken. Daarom staat de Boeken-top-5 van deze maand in het teken van het vakantieboek. Onze collectiespecialist Annette heeft voor u 5 boeken geselecteerd die zeker niet op uw vakantielijstje mogen ontbreken.

De top 5 van deze maand:

Witte chrysant - Mary Lynn Bracht
Het verhaal van de Koreaanse zussen Emi en Hana die wreed van elkaar worden gescheiden door de Tweede Wereldoorlog. Hana wordt meegenomen door een Japanse soldaat om als troostmeisje te werken, maar ze is ervan overtuigd dat ze zal ontsnappen en haar zusje zal terugvinden.

Een aangrijpend Tweede Wereldoorlogverhaal.

Een zomer aan zee - Katie Fforde
Verloskundige Emily wordt door haar zwangere vriendin Rebecca gevraagd om tijdelijk voor haar in te vallen als kokkin op een restaurantboot. Emily, die het wel fijn vindt om even wat anders te doen, neemt het aanbod graag aan en gaat naar Schotland. Het werk blijkt behoorlijk zwaar, maar ze voelt zich al snel thuis tussen alle markante en vriendelijke mensen.

Dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. De sfeer van de romantische omgeving wordt goed overgebracht en met de personages kun je goed meeleven. Katie Fforde staat altijd garant voor ontspannende leesuurtjes.

Zomerliefde - Erica James
Izzy zit er even helemaal doorheen. Haar baan gaat nergens heen, haar vriend heeft haar gedumpt, en ze weet eigenlijk nog steeds niet wat ze wil met haar leven, ook al is ze nu 31. Als vrienden haar uitnodigen om de zomer door te brengen in hun vakantiehuis op Corfu, is ze daar dan ook echt wel aan toe.

Zomerliefde is opnieuw een heerlijke feelgoodroman. Erica James heeft al veel bestsellers op haar naam staan, zoals 'Zussen voor altijd', 'De thuiskomst' en 'Een onverwachte wending'.

Verzwegen - José Kruijer
Het succes lacht Périne toe. De lancering van haar nieuwe tijdschrift Pearls is geslaagd. In de liefde gaat het wat minder. En ook knaagt al jaren een geheim aan haar, dat ze door hard werken weet te onderdrukken. Totdat het tijdstip nadert waarop ze er niet meer omheen kan.

Chicklitroman met een dosis spanning!

Zeven dagen in de zomer - Marcia Willett
Het heerlijke jaarlijkse verblijf in het mooie zomerhuis dat al generaties lang in de familie is, wordt dit jaar gedwarsboomd. Door werkomstandigheden kan Matt, de man van Liv, niet mee en brengen ze een periode gescheiden door. De kinderen zijn mee met Liv. In hun populaire restaurant, waar Matt de scepter zwaait, is er intussen een kaapster op de kust.

Opnieuw een romantisch verhaal van Willett met sfeerbeelden en mooie natuurbeschrijvingen. De prachtige kust van Devon als de perfecte achtergrond: een voorschotje op de zomervakantie!

Historiehuis-expositie over 100 jaar vrouwenemancipatie.

Sinds 26 januari is in het souterrain van het Historiehuis de expositie ‘Vrouwen Vooruit!’ te zien. De expositie belicht het hoogtepunt van de Roermondse vrouwenbeweging in de jaren zeventig en tachtig, maar ook de voorgeschiedenis en de nageschiedenis. De expositie is met twee maanden verlengd en zal nog tot 29 juli te zien zijn in het Historiehuis.

In het zeer katholieke Roermond van bisschop Gijsen kwam eind jaren zeventig een groep jonge Roermondse vrouwen in actie tegen de achterstelling en onderdrukking van de vrouw. Ze startten onder meer een vrouwentelefoon voor heel Limburg en openden het eerste vrouwencafé in de provincie. Hun acties waren onderdeel van de feministische beweging, die onze samenleving heeft veranderd.

In het begin botsten de jonge, strijdbare feministen met de wat oudere, conflictmijdende dames van de katholieke vrouwenorganisaties. Maar al gauw sloegen jong en oud de handen ineen. Samen bereikten ze veel in Roermond. De expositie laat zien hoe de wereld voor vrouwen binnen een eeuw ingrijpend veranderde, ook in Roermond.

Ouders die met hun kindje het consultatiebureau in Roermond of Roerdalen bezoeken, kunnen daar een BoekStartcoach van de bibliotheek tegenkomen. BoekStartcoaches Loes Giesbers en Anita Engels zullen regelmatig op de consultatiebureaus aanwezig zijn om met ouders in gesprek te gaan over de taalontwikkeling van hun kind en het belang van voorlezen.

Wat doet de BoekStartcoach?
Het doel van de BoekStartcoach is het vergroten van (voor)leesplezier van ouders en hun kindje. Voorlezen is namelijk niet alleen heel gezellig en goed voor het contact tussen ouder en kind, het is ook onmisbaar voor de ontwikkeling van de taalvaardigheid van kinderen. Al vanaf 3 maanden hebben kinderen er profijt van als ze voorgelezen worden. Kinderen die al jong veel worden voorgelezen, zijn later taalvaardiger en hebben meer succes op school dan kinderen die niet of weinig zijn voorgelezen.

Wanneer ouders en hun kindje een afspraak hebben bij het consultatiebureau en ze zitten te wachten tot ze aan de beurt zijn, gaan Loes en Anita op een laagdrempelige manier het gesprek aan over boekjes, voorlezen en de bibliotheek. U kunt ze natuurlijk ook zelf aanspreken! Ouders kunnen bij de BoekStartcoaches terecht met vragen over (voor)lezen en taal-/leesontwikkeling en voor de leukste boekentips. De BoekStartcoach heeft haar eigen plek op het consultatiebureau, met een speciaal ingerichte leeshoek en een collectie baby- en peuterboekjes.

Waar en wanneer kunt u bij de BoekStartcoach terecht?
Loes en Anita zijn van maandag tot en met donderdag aanwezig op de consultatiebureaus in Roermond en Roerdalen. Heeft u een vraag en heeft u de BoekStartcoach gemist op het consultatiebureau? Op woensdagmiddag en vrijdagmiddag zijn de BoekStartcoaches aanwezig in de Bibliotheek Bibliorura. U kunt vrijblijvend binnenlopen met vragen over boeken en lezen.

U kunt Loes en Anita ook per mail en telefoon bereiken:
Loes: giesbers@bibliorura.nl
Anita: engels@bibliorura.nl
Telefoonnummer: 0475519000

 

feed-image RSS feeds

Rudie: ssoid=57f8hngiv692g7dbod1rpgivm7&ssokey=joomla&layout=blog&id=79&sid=cf189624-cf97-4716-aa15-b4ab7b06951f