Bibliorura

Lezen, spelen en zingen met je baby en dreumes is leuk, maar je kan het nog leuker en actiever maken. Hoe? Maak gebruik van babygebaren. Tijdens een gezellige gebarenworkshop leert u meer over het gebruik van babygebaren. U ziet en ervaart hoe makkelijk babygebaren te leren en toe te passen zijn in de communicatie met uw kind.

De workshop babygebaren wordt gegeven door Esther Sluijsmans, logopediste en babycoach bij Babycoaching Esther. Zij zal u laten kennismaken met babygebaren en ze zal laten zien hoe leuk en gemakkelijk babygebaren toegepast kunnen worden bij het voorlezen, spelen en zingen. U gaat oefenen met babygebaren en u zult ontdekken hoe interactief samen lezen, zingen en spelen kan zijn. Daarnaast leert u meer over babygebaren en de positieve effecten van het gebruik ervan op de spraak-taalontwikkeling van uw kindje.

De workshop babygebaren wordt gegeven op maandag 19 november van 9.30 uur tot 10.15 uur en van 11.00 uur tot 11.45 uur in de bibliotheek in Roermond en op woensdag 28 november van 9.30 uur tot 10.15 uur bij Kindercentrum ’t Knienke in Melick. De workshop is geschikt voor kinderen van 6 maanden tot 2 jaar. De toegang is gratis (u hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek) en er is plek voor 9 dreumesen met hun ouders/verzorgers. Aanmelden kan via onderstaande buttons.

 
 
 

VIJFTIGSTE CERTIFICAAT DIGISTERKER UITGEREIKT

De afgelopen weken hebben zes cursisten deelgenomen aan de cursus Werken met de digitale overheid in de Aaj Bieb in Melick. De cursisten kregen op 12 oktober hun certificaat uitgereikt door wethouder Jan den Teuling van Roerdalen. Bij deze uitreiking is het vijftigste certificaat uitgereikt.

Ongeveer een jaar geleden begon de Bibliotheek Bibliorura met het aanbieden van de cursus Werken met de digitale overheid. Direct bij de start bleek dat de er in de gemeenten Roermond en Roerdalen grote behoefte was aan deze cursus. Inmiddels hebben al meer dan vijftig deelnemers de cursus met succes afgerond!

De cursus ‘Werken met de digitale overheid’ is onderdeel van het digiTaalhuis en wordt op wisselende locaties gegeven. In vier dagdelen leren cursisten wat de digitale overheid is en hoe ze veilig met hun DigiD omgaan. In de eerste les wordt een DigiD aangevraagd, in latere lessen is er aandacht voor de Belastingdienst, Mijn Overheid en de website van de gemeente Roerdalen of de gemeente Roermond. Doel van de cursus is mensen vertrouwd te maken met de digitale overheid en ervoor te zorgen dat ze zelfstandig en met zelfvertrouwen hun overheidszaken digitaal kunnen regelen. De cursus is ontwikkeld door Stichting Digisterker in samenwerking met de gemeenten Roerdalen en Roermond.

Wilt u ook veilig met de digitale overheid leren werken? Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Bang Mannetje
Daar was hij dan, zomaar op woensdagmiddag in de bibliotheek: Bang Mannetje! En hij was niet alleen. De draak, de spin, de heks en de toverboom waren er ook! Bang Mannetje wilde graag een dapper mannetjes worden, maar daarvoor moest hij eerst door het wilde woeste woud! Gelukkig waren er een heleboel kinderen naar de bibliotheek gekomen om hem aan te moedigen. Toen Bang Mannetje de toverboom eenmaal gevonden had, was hij nergens meer bang voor.

Bang Mannetje vond het zelfs wel leuk in de bibliotheek! Hij heeft een boek uitgezocht en hij hielp ook nog even met het opruimen van de boeken. Zowel Bang Mannetje als alle kinderen hebben een hele leuke middag gehad.

Gerard van Gemert & Mark Janssen
Wat hebben we een leuke zondagochtend gehad met Gerard van Gemert en Mark Janssen in het Royal Theater!

Gerard en Mark hebben verteld hoe ze een boek maken samen. Gerard vertelde hoe graag hij profvoetballer wilde worden (niet gelukt) en dat hij zo veel boeken over voetbal schrijft omdat hij heel erg van voetbal houdt. Mark houdt meer van wielrennen, maar hij vindt het toch leuk om tekeningen te maken voor voetbalboeken! Tijdens de voorstelling liet Mark zien hoe hij een tekening maakt. Van een wit vel met een paar zwarte lijntjes maakte hij een fantastische tekening van een leeuw.

Het publiek was erg enthousiast en heeft veel gelachen! Na de voorstelling was het behoorlijk druk bij de boekenverkoop van Boekhuis de kleine Tovenaar en alle boeken werden uitgebreid gesigneerd door Gerard en Mark.

Hopelijk hebben jullie net zoveel van de voorstellingen genoten als wij!

Het is weer tijd voor de Kinderboekenweek! Van 3 tot en met 14 oktober staat de bibliotheek helemaal in het teken van kinderboeken. Daarom hebben we een expert op het gebied van kinderboeken gevraagd om de top 5 van deze maand te maken. Nicole Kleinen van Boekhuis de kleine Tovenaar deelt deze maand haar 5 favoriete kinderboeken met jullie.

Spreek je chocola? - Cas Lester
Als Nadima in de klas van Jaz komt, ontfermt Jaz zich over haar. Nadima blijkt uit Syrië te komen. Ondanks dat ze elkaars taal niet spreken weten ze op een speciale manier met elkaar te communiceren. Ze worden BFF's. Ook lastig want eigenlijk was Jaz BFF van Lily. Maar als er op school een liefdadigheidswedstrijd georganiseerd wordt, veroorzaakt dit een breuk in hun vriendschap. Komt het nog goed tussen Nadima en Jaz? En waarom mogen Kara en Jaz elkaar niet? En welke rol speelt Lily?

Wat kan vriendschap toch complex zijn. Mooi verwoord door Cas Lester. Ik kan me precies voorstellen hoe de meiden in dit boek zich voelen. Een verhaal over vriendschappen, jaloezie, misverstanden en een hoop chocola en Turks fruit. En ook nog eens een actueel thema. Eén van mijn favorieten voor de Kinderboekenweek! 5 sterren!

Max maakt een vriend - Kristof Devos & Claudia Jong
Max is net verhuisd, en niets gaat zoals hij graag wil.
“Maak een vriend” zei mama.
“Hoe dan?” vraagt Max.

Ja hoe doe je dat een vriend maken? Max weet het wel, met een paar dozen, een lamp en een kleerhanger gaat hij aan de slag. Tot plots een buurjongen aan hem vraagt of hij zin heeft om te voetballen. Maar Max heeft geen tijd, hij moet een vriend maken.

Een mooi warm verhaal en bovendien prachtig geïllustreerd. Mooie tekeningen waar veel op te zien is.

Verschrikkelijke vrienden - Manon Sikkel
Een boek vol verhalen over verschrikkelijke vrienden. Volgens Manon Sikkel zijn dat vrienden die je niet aan het lachen maken, maar aan het schrikken. Een ontzettend grappig boek met gekke, enge en zelfs onsmakelijke verhalen. Zoals bijvoorbeeld het verhaal over de vreselijke Meester Frits, die overal haren heeft. Ze steken uit zijn neus en oren en je ziet ze zelfs uit zijn navel steken als hij weer eens een te kort truitje aan heeft (over zijn te dikke buik).

Het leuke van dit verhaal is dat Manon zich heeft laten inspireren door vijf meiden van basisschool de Octopus uit Swalmen. Verder worden de verhalen afgewisseld met feitjes over vriendschap. Wist je bijvoorbeeld dat de langstdurende vriendschap 98 jaar heeft geduurd of dat de langste vriendschapsband ter wereld wel 660 meter en 48 cm lang is? En mocht je nog twijfelen aan je vriendschap, doe dan de vriendenquiz!

De Tovenaars van ooit - Cressida Cowell
Wat doe je als je eigenlijk niet bevriend mag zijn met elkaar en je ontdekt samen dat er een groot gevaar op komst is? Dat overkomt Xar, een jongen uit de stam van tovenaars (hij heeft geen magie maar heeft er alles voor over om magie te krijgen) en Wens, die elkaar per toeval ontmoeten. Wens is een meisje uit de stam van de krijgers, de grootste vijand van de tovenaars, en ook nog eens de dochter van de koningin. Samen gaan ze het avontuur aan, een avontuur vol spanning, reuzen, magische wezens, een betoverd zwaard, een levende lepel, humor en….magie.

Cressida Cowell schept een fantasievolle wereld vol magie. De mooie illustraties geven een grappige ‘touch’ aan het geheel. Een heerlijk boek om je in te verliezen…je duikt zo de magische wereld in.

Kat en vis - Alain Clark & Loes Riphagen
Vis en Kat wonen samen in een huis. Normaal zou je denken dat een kat gek is op vis, en in zekere zin is dat ook wel zo in dit boek. Kat en Vis zijn vrienden, elkaars beste en enige vrienden. En omdat Vis de hele dag alleen maar in zijn kom rondzwemt vertelt Kat hem over de ‘buitenwereld’.

Grappige korte voorleesverhaaltjes, die stuk voor stuk een glimlach op je gezicht toveren. Genieten voor groot en klein.

Vanaf 28 september toont het Historiehuis in Roermond een niet eerder gepresenteerd overzicht van de omvangrijke productie van de nationaal en internationaal bekende glazenier Joep Nicolas. De vele foto’s en dia’s en notities in het privé-archief van Joep Nicolas bieden de mogelijkheid te laten zien wanneer en waar hij wat uitvoerde; in zijn geboorteplaats Roermond, in de rest van Limburg, in heel Nederland, in België, in de Verenigde Staten en Canada, in Curaçao en Colombia. Gebrandschilderde ramen zijn niet of nauwelijks te verplaatsen, enkele stukken in musea daargelaten. Wie dus op één plek een beeld wil krijgen van zijn productie op dit gebied kan dat nu als een panorama in deze expositie bekijken.

2019 in het teken van de glazenierskunst in Roermond
De expositie in het Historiehuis van Roermond is de eerste in een reeks van activiteiten die Roermond als glazeniersstad presenteert. Komend jaar krijgt de expositie een pendant met de uitgave van een atlas van de glazenierskunst in Roermond. Waar de expositie laat zien hoe een glazenier uit Roermond zijn kunst over de wereld verspreidde, brengt de atlas juist in kaart wat nationale en internationale glazeniers in Roermond tezamen realiseerden.

Volgend jaar staan twee grote exposities gepland, in het Cuypershuis en het Historiehuis, rond het recent ontsloten en gedigitaliseerde archief van glazeniersatelier Frans Nicolas en Zonen en rond twee archeologische vondsten in Roermond van middeleeuws en negentiende-eeuws gebrandschilderd glas.

 

“Wie in Heilust werd geboren, hoefde nooit meer weg. Hier aan de rand van het land, op een door Rijksweg en mijnmuur begrensd stukje Kerkrade, werd een mens geboren, gebakerd en gezekerd. Er was niets dat je nodig kon hebben dat Heilust niet kon geven. Wie zich van de kolonie wilde losmaken, moest daar heel wat voor slopen.”

Marcia Luyten (Wijnandsrade, 1971) beschrijft in ‘Het geluk van Limburg’ de glorie en ondergang van de Nederlandse steenkoolindustrie aan de hand van het verhaal van Jack Vinders. Jack groeit op als vierde generatie in een mijnwerkersgeslacht. Hij vecht tegen de demonen van een mijnwerkersfamilie en moet met alles breken om zijn droom na te jagen, al zal hij de kolonie nooit echt verlaten.

Op donderdag 11 oktober organiseert de Bibliotheek Bibliorura een avond met Marcia Luyten op kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. De avond begint met een interview door oud-docente Nederlands Annelies Goossens over ‘Het geluk van Limburg’ en het succes van het boek. Tijdens de pauze, met een kopje koffie of thee, is er gelegenheid om boeken te kopen bij de boekenstand van Plantage Boekhandel Roermond en om boeken te laten signeren. Na de pauze is er ruimte voor vragen.

Datum en tijd: donderdag 11 oktober van 19.00 uur tot 21.00 uur
Locatie: Kasteel Daelenbroeck, Kasteellaan 2 in Herkenbosch
Kosten en aanmelden: de avond is gratis voor leden, niet-leden betalen €5,-.

 

Deze activiteit is volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden.

feed-image RSS feeds

Rudie: ssoid=087vqtnc52u63uu7m8bvuqb7r3&ssokey=joomla&layout=blog&id=79&sid=1c228c59-8ecc-474d-abf9-b44115560a90