Wat is BoekStart? 
BoekStart stimuleert lezen en boekjes kijken voor kinderen van 0 -4 jaar. BoekStart laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby erg leuk en leerzaam is. Via een brief van de gemeente of een gesprek bij het consultatiebureau krijgen ouders een Babybiebbon. Met deze bon kunt u een gratis BoekStart-koffertje ophalen bij de Bibliotheek. 

(Voor)lezen is leuk! 
Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Samen plaatjes kijken en samen praten of zingen is goed voor het contact met de baby, en voor de taalontwikkeling van het kind. 

BoekStart-koffertje cadeauboekstart baby 150
Als een baby 6 maanden oud is, ontvangen ouders een brief van de gemeente met een Babybiebbon. Met deze bon kunt u een gratis BoekStart-koffertje met onder meer babyboekjes ophalen bij de bibliotheek. Bij het 7½-maandgesprek op het consultatiebureau wordt nogmaals aandacht gegeven aan het plezier en het belang van lezen met baby’s. Ook de medewerkers van het consultatiebureau kunnen een Babybiebbon uitreiken.


BoekStart
Leestips
De BiEB geeft u met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes. Ook op de website van BoekStart vindt u elke maand boekentips voor baby, dreumes en peuter

Kinderen gratis lid van de bibliotheek
Behalve een BoekStart-koffertje heeft de bieb ouders met baby’s veel meer te bieden. Tot de leeftijd van 15 jaar is een lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen gratis. Zo kunnen ouders en kinderen gebruikmaken van de hele collectie materialen in de JeugdBieb.


boekstart logo koffer 350

BoekStart achtergrond
In het BoekStart-project werken bibliotheek, gemeente en consultatiebureau samen. Boekstart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken en maakt deel uit van het zogeheten ‘Kunst van Lezen’-beleid van oud-minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ‘Kunst van Lezen’ moet bijdragen aan een meer geletterde samenleving. BoekStart begint in enkele gemeenten in Noord-Brabant, waaronder ’s-Hertogenbosch, en wordt uiteindelijk in heel Nederland ingezet. Meer hierover kunt u lezen op boekstart.nl

BoekStart is de Nederlandse variant van het succesvolle Engelse project Bookstart. Daar is gebleken dat Bookstart-kinderen een voorsprong hebben bij aanvang van het aanvankelijke lees- en taalonderwijs en dat zij deze voorsprong behouden. In Vlaanderen waren zowel ouders als bibliotheken erg enthousiast over het lezen met baby´s in de Vlaamse variant genaamd Boekbaby’s.

Meer weten over BoekStart?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met